Alunan zikir indah

Di Bawah SATU cahaya..WHICH STARTED HERE!!~~LETS SEE!!~~

Sesungguhnya solatku, ibadahku, hidupku dan matiku kerana Allah S.W.T, Tuhan sekalian alam.
Just Play it!

Andaiku pergi

KeredhaanMu..|||
Damba KasihMu|||

Setiap detik nafasku, sentiasa bersamamu, wahai bidadaraku,
suami yang ku kasihi.Ku mencintaimu kerana kamu
melabuhkan cintamu pada-Nya.

Kenapa komunikasi kita gagal?

Apabila bercakap mengenai komunikasi, apa yang mesti ada ialah:-

Penyampai-medium-penerima

Perkara yang paling penting dalam komunikasi adalah medium itu sendiri. Andai tidak ada nedium, sudah tentu penyampai dan penerima tidak dapat berkomunikasi dengan betul. Kalau dulu, untuk berkomunikasi, 2 pihak harus berjumpa, tetapi zaman teknologi telah memudahkan segala-galanya.
Meskipun begitu, peralatan teknologi pun kadang2 boleh menyebabkan komunikasi gagal disebabkan faktor-faktor yang diciptakan sendiri oleh manusia. Berikut ditunjukkan alat komunikasi yang sepatutnya berfungsi dengan baik, tetapi akhirnya membawa kepada "missunderstanding", "misscommunication" dan sebagainya. Sebabnya adalah kerana penerima.

Email: Apabila menggunakan email, kita memerlukan adanya internet yang mana server haruslah sentiasa okay. Penerima pula haruslah sentiasa menyemak kemasukan email baru supaya apa yang ingi disampaikan kepada penyampai tidak tergendala.

Yahoo messenger:
Bagaimana nak sampaikan mesej kalau penerimanya tidak kelihatan! Asyik menyorok jerrr. Bukanke xsampai mesej tu nanti? Samalah jugak dengan skype kan?

Telefon:
1) Penggunaan mesej: Gagal apabila penerima tidak punyai kredit. Secara automatik, komunikasi gagal!. Kedua, keadaan "line" yang kurang stabil. Mesej dihantar pukul 8 pagi, pukul 4ptg baru sampai.
2) Panggilan: Apabila telefon kehabisan bateri, Secara automatik penerima tidak dapat menerima mesej yang ingin disampaikan.Kedua, penerima menutup telefon. Ha! Memang parah. Kalau selalu ditutup-tutupin, bagaimana komunikasinya mau berjaya...Kalau ada ermegencynya bagaimana?Ketiga: Telefon di "silent" terus menerus. Tidak kedengaran mesej mahupun panggilan. betul x?


Apabila adanya masalah seperti ini, maka apa yang saya nampak, cara yang paling berkesan adalah face to face. itupun kalau penerimanya mau! Kalau tak mau, ia tetap sama. Communication will b failed because of the receiver!!

Apabila komunikasi gagal, banyak kesan buruk yang terjadi. Antaranya termasuklah:-


a) Terjadi salah faham. si A nk cakap len, si B lak fahamnya lain. Parah, parah!
b) Boleh jadi pergaduhan.Mesej salah hantr atau salah col org.
c) Menyebabkan penyampai makan hati berulam jantung..Eiii, asal ni? Dia marah kat aku ke?
d) Salah sangka. Contohnya telefon silent. Ditelefon , tidak angkat. Pemyampai dah ingat penerima xnk ckp ngan dia lagi dah..
e)Persahabatan jadi renggang..Asalnya nk eratkn lagi hub, jln sm2. Xpasal2 , dah si kawn tu tba2 wat hal. Ada ke patut, dia nk pergi mn2 tak dibgtaunya. Mmg hangat je rsa kan? terpksa kta balik umh sorang2. Taulah jumpa ngan ex-boy or ex-girl. Tp, xkanlah smpai lupa kwn yg tngah jln sm2?Kot ye pon nk balik dulu ke, nk g tdo umah kwn ke...atleast, gtaulah sepatah!Banyak cantik muke, cam mungkir janji pon ade. Sifat ape tu? munafik tau!.ingat! tak nak dah temankan kau len kali. serik!
f)Masam muka. Sampai ati dia,x jemput pon aku g kenduri mkn umah dia? Walhal si kawan tu dah hntr 2 mesej. Tp, xgak smpai2 msg tu.Mmg kesian!Sbb tu dlm soal menjemput ni, knalah banyak sket. xcukup ngan phone, surat lagi, pesan lagi..
g) Banyak lah lagi yg berlaku.Korang pklah sndiri...
Nak kata apa2. Tulislah kat bawah tu yer

No comments: